Menu

Osteoartrit (kireçlenme) ve PRP tedavisi

July 15, 2017 - ORTOPEDİK REHABİLİTASYON, ROMATİZMAL HASTALIKLAR
Osteoartrit (kireçlenme) ve PRP tedavisi

Osteoartrit’te Tedavi Yöntemleri

One thought on “Osteoartrit (kireçlenme) ve PRP tedavisi

tadmin

OSTEOARTRİT/KİREÇLENME

Osteoartrit dünyada en sık görülen eklem hastalığıdır, sıklığı yaşla birlikte artar. Sırasıyla diz, eller ve kalça eklemini daha sık etkiler. Bugün için osteoartritin oluşumunda mekanik ve inflamatuvar süreçlerin beraber seyrettiğini biliyoruz. Her ne kadar mekanik (iltihabi olmayan) bir romatizma olarak kabul edilse de eklemde ılımlı bir inflamasyon (iltihabi reaksiyon) mevcuttur.
Osteoartritli bir eklemde ilk bozulan bölge kıkırdak ve kıkırdağın hemen altındaki kemik dokusudur. Zaman içerisinde kemik dokuda büyümeler (osteofit ya da kireçlenmeler) ve kistler meydana gelir. Dizler vücuttaki özel biyomekanik yapısından dolayı kireçlenmeden en çok ve genellikle en kötü etkilenen eklemlerdir. İnsan vücudunu taşırken en fazla makaslama kuvvetine maruz kalan eklem olması dizlerin neden bu kadar sık etkilendiğini de açıklar. Etkilenen eklemde ağrı, ses/çıtırtı, nadiren eklem şişliği olabilir. Hastalığın tanısı için bazen sadece muayene bile yeterlidir, bazı durumlarda basit bir direkt grafi tanıya yardımcı olur.
Bugün hala osteoartritin tam bir tedavisi yoktur, ancak özellikle kilo verme ve egzersiz (bazı özel durumlar dışında) hastalığın ilerlemesini önler, medikal tedaviye yanıtsız hastalarda fizik tedavi, eklem içine yapılan ilaçlar (hyaluronik asit, kortikosteroid…), PRP, kök hücre tedavisi, ozon gibi uygulamalar hastalarda (hastalığın ciddiyetine göre) kısa ya da uzun süreli rahatlama sağlar.

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *